Veelgestelde vragen

van onze dierenarts

Veelgestelde vragen

Onze dierenarts heeft de antwoorden op veel gestelde vragen over teken (en vlooien) bij de hond voor u verzameld.

Als u op èèn van de onderstaande vragen klikt, krijgt u direct antwoord. Wanneer u een andere vraag heeft verwijzen wij u graag naar de contactpagina.

De Tick Off spot-on mogen gegeven worden vanaf een leeftijd van 2 weken, maar de pup moet dan wel zwaarder zijn dan 5 kg. Daarom is het verstandig is om uw pup te wegen voordat u hem de pipet toedient. Als uw pup zwaarder is dan 5 kg kunt u de Tick Off spot-on gebruiken.

Laboratoria onderzoek heeft uitgewezen dat zowel permethrin (de werkzame stof) als de hulpstof geen risico’s hebben voor de ongeboren foetus. Het gebruik van dit product is niet onderzocht bij de hond.

Indien nodig dienen drachtige teven enige tijd voor het werpen behandeld te worden, om blootstelling van pasgeboren pups aan het product tot een minimum te beperken.

NEE permethrin, de werkzame stof in de  Tick Off, is zeer toxisch (giftig) voor katten. In de bijsluiter staat dit ook bij de contra indicaties: NIET gebruiken bij katten! Op al onze verpakkingen staat een rode kat met een rode streep erdoor als waarschuwing en ook op onze website staat dit specifiek vermeld op de bijsluiter is als volgt:  Permethrin is extreem giftig voor katten.

Ter voorkoming dat katten per ongeluk in contact komen met het product, moeten katten weggehouden worden van behandelde honden totdat de behandelde plek droog is. Zorg ervoor dat katten niet in aanraking kunnen komen met de toedieningsplaats van een behandelde hond, zowel door oplikken als direct huidcontact. Raadpleeg onmiddellijk een dierenarts wanneer dit toch gebeurt.

Sommige jaren is er sprake van een verhoogde infectiedruk, dan zijn er gewoon heel veel teken. Dit kun je ook zien bij bijvoorbeeld het RIVM in het aantal tekenbeten. Bij een hogere infectiedruk zie je dus ook meer teken op je hond. Het wel of niet volzuigen van een teek zegt niets over de werkzaamheid van het middel. 95% van de aangehechte teken gaan door de behandeling binnen 24 uur dood. Daarom adviseren wij om, naast de behandeling, na iedere wandeling uw hond te controleren op teken en iedere teek weg te halen met een tekentang of tekenpen.

Na de behandeling met de Tick Off spot-on mag uw hond niet worden gewassen. De eerste 24 uur na toediening mag de hond niet zwemmen of gewassen worden. Zwemmen en wassen kunnen zeker invloed op de werking van teken middelen hebben en zout water (zwemmen in zee) verkort de werking.

Dit kunt u voorkomen door in plaats van de Tick Off spot-on, de Tick Off Combispray te gebruiken. Door een andere hulpstof in de Tick Off Combispray krijgt u geen vlekken.

Vergeet ook niet om uw hond niet net voor of na een trimbeurt te behandelen, want dan is het middel minder effectief.

Voor meer vragen of meer informatie over teken en de tekenproducten kunt u contact opnemen met onze dierenarts.