Wat zijn het

Teken cyclusDeze levenscyclus van de teek bestaat uit vier verschillende fasen:

  • 1. Ei
  • 2. Larf
  • 3. Nimf
  • 4. Volwassen teek

 

Voor iedere fase in de levenscyclus is een nieuwe bloedmaaltijd nodig en daarvoor gaat de teek op zoek naar een slachtoffer (gastheer genaamd). Veel teken zijn niet diersoort specifiek, wat betekent dat ze bloed kunnen zuigen bij verschillende diersoorten of mensen. Voor een bloedmaaltijd boren ze zich vast in de huid van de gastheer en laten zich na een bloedmaaltijd, die enkele dagen duurt, weer vallen.

Een niet-volgezogen teek is slechts een paar millimeter groot en de meeste soorten hebben een onopvallende kleur zoals bruin en zwart. Als een volwassen vrouwelijke teek zich helemaal volgezogen heeft met bloed, kan ze meer dan een centimeter groot worden. De vrouwelijke teken worden erg groot, mannelijke teken voeden zich wel maar worden nauwelijks groter.

Afhankelijke van de tekensoort wordt er voor of na de bloedmaaltijd gepaard. Nadat de vrouwelijke teek is volgezogen laat zij zich weer van de gastheer vallen om eieren te leggen. Uit deze eieren komen larven, waarna de levenscyclus weer overnieuw begint. Bij de schapenteek zit tussen iedere levensfase ongeveer 1 jaar, de volledige levenscyclus duurt ongeveer 3-4 jaar.

Soort teken:

Er zijn in Nederland verschillende tekensoorten aanwezig. De meest voorkomende zijn:
– Ixodes ricinus (schapenteek)
– Ixodes hexagonus
– Dermacentor reticulatus
Ook wordt met regelmaat de Rhipicephalus sanguineus in Nederland aangetroffen. Deze tekensoort komt zelf niet in Nederland voor en kan alleen voor komen door middel van import. Deze tekensoort kan wel binnenshuis of in kennels overleven, ze wordt actief bij een temperatuur vanaf circa 18 graden Celcius.

Teken verwijderen

De winters van tegenwoordig zijn niet meer zo streng als vroeger. Hierdoor worden vriezen teken in de winter niet meer dood en zijn het in de rest van het jaar een steeds groter wordend probleem. De in Nederland voorkomende tekensoorten zijn actief vanaf een temperatuur van circa 8 graden Celsius. Je moet je hond dus het hele jaar door beschermen.

Dierenarts Flea Free

Tips nodig tegen teken?